Vill du köpa Instagram-följare och Likes? Här är vad som händer när du gör.

Alla köper Instagram-följare och likes, det verkar som.

I augusti 2019 körde Institute of Contemporary Music Performance en lång lista med kända personer genom en Instagram-revision, och det visar sig att alla från Ellen till Taylor till Ariana har en upprörande andel falska Instagram-följare – 49 procent falska, 46 respektive 46 procent.


Taylor Swifts Instagram-konto granskas av IG Audit. Resultaten visar uppskattningsvis 46% uppskattade riktiga anhängare

Visst, Ms Swift är förmodligen inte köpa dessa Instagram anhängare och likes. Det finns gott om robotar som följer stora namn användare att locka andra (förhoppningsvis riktiga) användare – och göra sig ser mer legitim (en 0 efterföljare räkna är din #1 röd flagga). Instagram föreslår också vanligtvis stora namn för nya användare, eftersom det ännu inte vet mycket om nya användares preferenser.

Men det faze inte mindre märken eller nyare influencers som (spoiler alert) Caroline Calloway, som nyligen erkände att köpa tiotusentals anhängare tillbaka när hon just hade börjat. (Läsare, flämtade jag.)

Tanken att du måste ha ett visst antal följare och likes som ska tas på allvar – särskilt när du får igång ditt varumärke – har flutit runt i flera år. Fåfänga mått handlar trots allt om framträdanden.

Och vi vet hur mycket arbete det tar för att få riktiga Instagram-följare och likes. Genvägar kan vara frestande.

Men vi ville testa just denna genväg ut för oss själva.

Så jag köpte några Instagram-följare och likes till min systerdotter Rosie, som är en spirande hundinfluencer. (Ok, ok, jag erkänner: detta är faktiskt bara ett konto där jag förföljer min väns hund.)

Instagramprofil av “akaprincessrosebud” som visar 2 följare

Det ansiktet förtjänar mer kärlek. För att få det, använde jag två olika online-tjänster för att köpa 1.000 anhängare och likes. Jag skulle inte säga “kärlek” var resultatet. Under de senaste åren Instagram har slagit ner så hårt på falska och scammy metoder att köpa anhängare är lätt, men också typ av dingy, ihåliga och … pinsamt uppenbart.

Låt mig gå igenom hela experimentet.