Tyrosin: fördelar, funktioner och var man kan hitta

Tyrosin köpt på Snorbilligt är en icke-essentiell aromatisk aminosyra, det vill säga som produceras av kroppen från en annan aminosyra, fenylalanin. Dessutom kan det också erhållas från konsumtion av vissa livsmedel, såsom ostar, fisk, avokado och nötter, till exempel och i form av ett näringstillskott, såsom L-tyrosin.

Denna aminosyra är en föregångare till neurotransmittorer som dopamin, som är associerade med antidepressiva effekter, och är också närvarande vid syntesen av melanin, vilket är ett ämne som ger färg till hud, ögon och hår.
Tyrosin: fördelar, funktioner och var man kan hitta
Fördelar med tyrosin

Tyrosin ger flera hälsofördelar, såsom:

Humörförbättring, eftersom det fungerar som ett antidepressivt medel; Förbättrat minne i stressiga situationer, vilket förbättrar förmågan att utföra uppgifter under tryck. Vissa studier tyder dock på att denna effekt inte händer hos äldre människor; Ökad mängd vita och röda blodkroppar; Det kan hjälpa till vid behandling av vissa sjukdomar, såsom Parkinsons.

På detta sätt kan tillskott hjälpa människor som har fenylketonuri, vilket är en sjukdom där det inte är möjligt att syntetisera fenylalanin. Med detta är det inte möjligt att det finns tyrosinbildning, eftersom denna aminosyra bildas av fenylalanin, vilket resulterar i tyrosinbrist i kroppen. Studier som relaterar användningen av tyrosintillskott hos personer med fenylketonuri är dock ännu inte avgörande.
Huvudfunktion

Tyrosin är en aminosyra som ansvarar för flera funktioner i kroppen och att när den anländer i hjärnan blir en föregångare till vissa neurotransmittorer, såsom dopamin, noradrenalin och adrenalin, och kan därför betraktas som en viktig del av nervsystemet.

Dessutom verkar tyrosin också på bildandet av sköldkörtelhormoner, katekolestrogener och melanin. Det är också viktigt för bildandet av olika proteiner i kroppen, inklusive enkefaliner, som anses vara naturliga analgetika i kroppen, eftersom de är involverade i reglering av smärta.
Mat listan

De viktigaste tyrosinrika livsmedel är mjölk och dess derivat, andra tyrosinrika livsmedel är:

Ägg; Fisk och kött; Nötter, såsom nötter och kastanjer; Avokado; Ärter och bönor; Råg och korn.

Förutom dessa är andra livsmedel där tyrosin finns svamp, gröna bönor, potatis, aubergine, betor, rädisa, okra, Rova, cikoria, sparris, broccoli, gurka, persilja, lila lök, spenat, tomater och kål.
Tyrosin: fördelar, funktioner och var man kan hitta
Hur du använder tyrosin tillägg

Det finns två typer av kosttillskott, vissa med aminosyran tyrosinfri och andra som har N-acetyl L-tyrosin, populärt känd som nalt. Skillnaden är att NALT är mer lösligt i vatten och kan metaboliseras i kroppen långsammare, medan för att få samma effekt är det nödvändigt att fri tyrosin konsumeras i högre doser.

För att förbättra mental prestationsförmåga inför en stressig situation eller på grund av perioder av sömnbrist, är rekommendationen till exempel 100-200 mg/kg per dag. Även om studierna inte är avgörande för intaget av denna aminosyra innan de utför fysiska aktiviteter för att förbättra prestanda, rekommenderas att konsumera mellan 500 och 2000 mg 1 timme före aktiviteten.

I vilket fall som helst är idealet att konsultera en läkare eller nutritionist innan du använder tyrosintillskottet.
Kontraindikationer för tillskott

Användningen av tillägget är kontraindicerat under graviditet och amningstiden, eftersom det inte finns mycket information om det. Det bör också undvikas av personer med hypertyreoidism eller med Graves sjukdom.

Dessutom kan tyrosin som jag hitta på https://snorbilligt.se/ interagera med läkemedel som Levodopa, med läkemedel för att behandla sköldkörtelproblem och med antidepressiva medel och monoaminoxidashämmare, eftersom det kan orsaka ökat blodtryck.